Hamis pénzt talált az utcán a szolnoki férfi, fizetett vele, de kétszer is lebukott

Megosztás

Először nem tudta, hogy hamis pénz van nála, másodjára viszont már tudatosan próbált tőle megszabadulni. De mindkétszer megállapították, hogy a bankó nem valódi.

A vádirat szerint az egyik férfi 2022. május 10-én, 18 óra körül Szolnokon, az egyik benzinkút üzletében, egy aznap délután a városban, az utcán összehajtogatva talált 50 eurós bankjeggyel fizetett, mintegy 1.700-1.800 Ft értékben, amelyről akkor még nem tudta, hogy hamis.

Két nappal később a férfi ismét betért ugyanarra a benzinkútra, ahol a benzinkúton dolgozó férfi – a másik vádlott – közölte vele, hogy a fenti vásárlása óta megvizsgálták az 50 eurós bankjegyet, és egyértelműen megállapították, hogy az nem igazi, nem eredeti bankjegy, ezért azt visszaadta a férfinek azzal, hogy az okozott kárt fizesse meg.

A hamis pénzzel fizető férfi azonban elment a visszakapott bankjeggyel egy másik benzinkútra, és az 50 eurós bankjeggyel, amiről ekkor már tudta, hogy hamis, vásárolt egy SIM kártyát, 990 forint értékben és egy telefonfeltöltést 1.500 forint értékben.

Az ügyészség a hamis pénzzel fizető büntetlen férfivel szemben végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés, míg a hamis pénzt neki pénzt visszaadó, szintén büntetlen férfivel szemben pénzbüntetés kiszabására, valamint a hamis bankjegy elkobzására tett indítványt a vádiratában.

A hamis pénz forgalomba hozatalát jelenti az azzal történő fizetés, de annak egyszerű átadása, ajándékozása, és minden más olyan magatartás is, ami lehetővé teszi annak a felhasználását, amennyiben az elkövető tudja, hogy az hamis.

Az ügyben a Szolnoki Járásbíróság fog dönteni, közölte lapunkkal dr. Ocsovai Ágnes főügyészségi ügyész, sajtószóvivő (Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség).

A mellékelt képet a nyomozó hatóság készítette az ügyben lefoglalt hamis bankjegyről.

Kapcsolódó cikkek